26.04.2017


Koroškemu deželnemu glavarju, dr. Petru Kaiserju,

Predsedniku Republike Avstrije, dr. Alexandru Van der Bellenu!

 

Pozivamo Vaju, da izpolnita svojo politično dolžnost in izkoristita možnosti, ki jih imata, da prepovesta spominsko slovesnost hrvaške »Pliberške častne čete« (Počasni blaiburški vod), napovedano za 14. maja 2017 v Libučah (Loibach) pri Pliberku (Bleiburg).


Na tej prireditvi se slavi tradicija fašistične NDH, večina prisotnih pa nosi na Hrvaškem prepovedane simbole ustaškega gibanja, ki je med drugo svetovno vojno kolaboriralo z nacističnim režimom. Na ta način upravičujejo množične poboje Judov,  Romov in Sintov, Srbov ter bork in borcev protinacističnega odporniškega gibanja.


Prireditev »Pliberške častne čete« ni le mednarodno srečanje ustaških veteranov, njihove ideologije in politične dediščine, temveč je tudi mesto srečanja mladih neonacistov, četudi vsi udeleženci niso neonacisti. Po oceni Dokumentarnega arhiva avstrijskega odpora je organizator »Pliberška častna četa« skrajno desničarsko združenje z močno poudarjenimi  revizionističnimi težnjami po spreminjanju zgodovine. Srečanje v spomin na fašistično NDH je že postalo največje neonacistično srečanje v Evropi.


Glede na to, da na spominski slovesnosti skrajno desničarskega združenja praktično ni mogoče ločevati med  zavestno neonacističnimi in fašističnimi akterji ter ostalimi udeleženci, je prepoved prireditve edina možnost. To zahteva tudi Avstrijska državna pogodba iz leta  1955, ki vsebuje prepoved vsakršnega nacionalsocialističnega delovanja. Spričo porasta neonacističnega, skrajno desničarskega in ksenofobnega nasilja je prepoved pomembna tudi z vidika oblikovanja prihodnje podobe Evrope.


Zato predsednika Republike Avstrije, dr. Alexandra Van der Bellena, predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja, in predsednico Republike Hrvaške, Kolindo Grabar-Kitarović, opozarjamo, da bi morale avstrijske oblasti v tem primeru izpolniti svoje ustavne obveze.


Podpisani:


Iniciativa za demokratični socializem, Ljubljana

Luka Mesec l.r., koordinator

 

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije – TRS, Ljubljana

Violeta Tomić l.r., predsednica

 

Zveza združenj borcev za vrednote NOB, Ljubljana

Tit Turnšek, predsednik
 10.04.2017
Javni poziv za prepoved koncerta Thompsona v Mariboru 20. 5. 2017

 

(poslano ministrici za notranje zadeve 10.04.2017)Spoštovana ministricaPozivamo vas, da preprečite glasbeni nastop hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu, ki je najavljen za 20. 5. 2017 v Mariboru. Kolikor je znano, je Slovenija še zmeraj država, ki se je borila PROTI nacizmu in fašizmu ter PROTI sodelavcem nacistov in fašistov, skupaj z zavezniki ZDA, Veliko Britanijo, takratno Sovjetsko zvezo in drugimi zavezniškimi državami ter mnogimi odporniškimi gibanji, ki so za to žrtvovali mnogo življenj.


Dovolj žalostno je, da Slovenija vsako leto dovoljuje, da se preko njenega ozemlja podijo horde ustaških privržencev, z ustaškimi zastavami v avtomobilih, z ustaškimi pesmimi na ustih. Živimo leto 2017 in končno bi enkrat morali reči STOP ustaškim, nacističnim, fašističnim in drugim njim prijateljskim ideologijam, ki so Evropi in svetu prinesle zgolj smrt in trpljenje.


72 let po ZMAGI nad nacifašizmom nasprotujemo obujanju in poveličevanju zločinskih ideologij  in zato nastopu kontroverznega pevca, ki s svojimi nastopi spodbuja poveličevanje Neodvisne države Hrvaške, zaveznice nacistične Nemčije in fašistične Italije in ustaštva in njihovim simbolom, kar počne Thompson na svojih nastopih in vas pozivamo, da to v imenu Republike Slovenije in njenih državljanov storite tudi vi!


Tako so storili že v nekaterih drugih evropskih državah ter mu preprečili nastope, ponekod tudi vstop v države, in zagotovo boste tudi Vi našli tisti člen v Ustavi RS, ki prepoveduje širjenje sovraštva in na osnovi katerega bomo lahko državljani še nadalje verjeli, da je bil boj naših prednikov proti nacistom in fašistom in njihovim pomagačem uspešen.

 

Ne pozabite: razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti ni svoboda govora!
External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več13.02.2017

 

Pismo Žige Pavšiča, vodje aktivistov in člana IO Stranke TRS

 

Če sem se v zadnjih letih aktivnega dela v politiki česa naučil, je to dejstvo, da imajo vse stranke, gibanja, projekti in celo ideologije svoje vzpone in padce. Joj, koliko črnila je bilo prelitega v zadnjih dnevih, kaj dnevih, tednih, na račun Združene levice. V ponedeljek, če gre verjeti časopisom, imamo trenja, v torek se kregamo, v sredo smo že razpadli, čez dva, tri mesece se bo začelo govoriti o novih začetkih, pa vzponih in združevanjih, skratka nikoli končan cikel kričečih naslovov.

 

Vsi pišejo o tem, vsakdo ima svojo teorijo kaj je bilo, kaj šele bo in kaj bi moralo biti. Toda ti komentatorji imajo skupnega pravzaprav le to, da nihče ni v celoti zraven, da bi lahko videl celotno sliko, rezultat je potem cunami delnih informacij, ki, nepopolne kot so, rojevajo nove nepopolne teorije in zmešnjavo še poglabljajo. Interesantno, še najbolj realen pogled na vse skupaj imajo pravzaprav tisti, ki jih ZL še najmanj zanima.

 

Včeraj mi je partnerka, ki ji je slovenska politika bolj tuja kot meni politika njene države rekla nekaj, kar mi je dalo misliti. Namreč, kako nenavadno je, da so se zmožni med seboj prepirati ravno ljudje, ki jim srce tako očitno bije za isto stvar. Res je nenavadno.

 

Ali pa tudi ne. Že od vsega začetka je bilo jasno, da ima ZL, koalicija z vsemi svojimi partnerji, edina z mislijo na realno družbeno alternativo, na nek način zgodovinsko odgovornost ne samo do svojih volilcev, ampak do vseh državljanov in državljank, do vse družbe. To ni lahka odgovornost. Eno je nakladat o politični sredini in vzdrževati status quo, kot to počno vse ostale politične stranke pri nas, drugo pa orati politično ledino in v DZ ali na ulici načenjati vprašanja, ki so še nedolgo nazaj veljala za bogokletna.

 

TRS in IDS se torej združujeta pod isto streho, prav, toda kako točno naj bi to pomenilo razpad ZL, pa zaton politične levice v Sloveniji, pa smrtna obsodba za civilno družbo pri nas in kaj jaz vem kaj še, mi enostavno ni jasno. Ali naj bi to sedaj pomenilo, da bodo revni otroci z danes na jutri spet izgubili svoj subvencionirani obrok v šoli? Da nihče nima več pravice do pitne vode? Da lahko zdaj Slovenija mirno napove vojno Rusiji? Nič od tega, jasno. ZL je naslavljala teme in dosegla zmage o katerih smo lahko še ne tako dolgo nazaj zgolj sanjali, nobenega razloga ni, da se bo to zdaj kar naenkrat nehalo.External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več

 

 

 

 

 


25.11.2016


OB SVETOVNEM DNEVU PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMIPredstavništvo Evropske komisije v Sloveniji vas seznanja z odločitvami, stališči in mnenji, ki jih je danes sprejela Evropska komisija.


 1. Danes (25.11.2016) obeležujemo mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami, ob katerem je External link opens in new tab or windowveč evropskih komisarjev v skupni izjavi zapisalo, da moramo v EU storiti več, da zagotovimo, da se odpravijo vse vrste nasilja nad ženskami in poudarilo: "Kar je preveč, je preveč."

Evropska komisija pa je danes začela tudi External link opens in new tab or windowvrsto ukrepov za leto 2017 za boj proti nasilju nad ženskami in deklicami v vseh njegovih oblikah. Za podpiranje prizadevanj na lokalni ravni za preprečevanje nasilja zaradi spola in podporo žrtvam v Evropski uniji bo namenjenih 10 milijonov evrov. Cilj ukrepov je zagotoviti informacije in povečati ozaveščenost o nasilju nad ženskami, dejavnosti pa so namenjene splošni javnosti ter strokovnjakom, ki lahko pomagajo spremeniti te razmere, med drugim policistom, učiteljem, zdravnikom in sodnikom.


Ženske in deklice v EU in zunaj nje se še naprej soočajo z močno razširjenim nasiljem. Po vsem svetu so ženske in deklice še vedno žrtve nasilja v družini, spolnega in gospodarskega izkoriščanja, napadov na ulicah ali delovnem mestu, nadlegovanja po spletu ali med športnim udejstvovanjem, posiljevanja, pohabljenja ali prisilnih porok. Vsaka tretja ženska v EU je že doživela nasilje samo zaradi svojega spola. Ne moremo odmisliti velikanskih posledic, ki jih ima to za družine, skupnosti, družbe in gospodarstvo.External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več15.10.2016

Na zadnjem zasedanju Evropske levice pred njenim kongresom decembra v Berlinu je bilo potrjeno članstvo Stranke TRS v Evropski levici, ter začetek priprav za polnopravno članstvo in podpis pogodbe v okviru kongresa v Berlinu.

01.10.2016

OB PETI OBLETNICI TRSa


Drage »TRSke«, dragi »TRSi«,

 

Drage tovarišice in dragi tovariši v društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS in Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS!

 

Pred petimi leti so nas imeli za čudne vizionarje, ki smo prvi spregovorili o trajnostnem razvoju in pomenu skrbnega ravnanja z našim planetom. Pa vendar smo uspeli zaplesati po političnem parketu in s tem dobili možnost, da našo idejo razvijamo naprej. V civilni sferi je to uspelo  Gibanju TRS z izdajo knjig: Kam plujemo ter Ekosocializem ali barbarstvo ter z akcijami, kjer smo sodelovali z ostalimi istomislečimi kolegicami ter kolegi iz drugih društev in organizacij; tako v okviru Plana B, kot tudi v okviru plaforme Sloga ter na drugih področjih.


V letu 2014 smo bili kot stranka, v skladu z našo odločitvijo na konvenciji marca leta 2013 v Mariboru, kjer smo prvič spregovorili o ekosocializmu, vodeči soavtorji koalicije Združena levica. S ponosom lahko ponovno ugotovimo, da nam je uspelo v okviru koalicije prebuditi pogum socialno čutečih volivcev, ki so v aktivnostih za pravičnejši družbeni ustroj ter ekosocializmu in trajnostnemu razvoju prepoznali skupne ideje o boljši in pravičnejši prihodnosti, saj smo kot koalicija Združena levica postali skoraj četrta najmočnejša parlamentarna stranka s šestimi poslanci.


V okviru poslanske skupine koalicija Združena levica naše programske in volilne zaveze tako neposredno udejanjamo v hramu demokracije in z zakonitimi sredstvi vplivamo na izvršilno vejo oblasti, četudi nam to marsikdo v parlamentu z glasovalnimi in ideološkimi stroji preprečuje. Neposredno sodelujemo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter v poslanski skupini Evropske levice. In še več ko to! Oktobra bi naj bilo na srečanju Evropske levice v Budimpešti članstvo Stranke TRS v tej evropski povezavi tudi dokončno potrjeno.


Ko se nas je na ustanovitvenem zborovanju TRSa 1. oktobra  2011 zbralo skoraj 500 tovarišic in tovarišev, si nismo mogli predstavljati, da bomo čez pet let lahko pod naše delo in aktivnosti potegnili tako bogato črto. Zato vsem še enkrat hvala za ves vaš doprinos in s tem skupni uspeh. Neprestano stremimo k temu da skrbimo za uresničevanje naih ciljev in smo aktivni na vseh področjih, kjer lahko dosežemo, da postavimo človeka pred kapital.External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več
29.09.2016

GOVOR VIOLETE TOMIĆ NA 60. LETNICI ZVEZE VETERANOV RUSIJE


Tovarišice in tovariši,


najprej bi se rada zahvalila organizatorjem za povabilo in pozdravila vse prisotne, ki se zavedamo problema neofašizma, ki tudi pri nas v Sloveniji sloni na potvarjanju zgodovine ter sovražnem govoru. Predvsem zaradi nesankcioniranja le tega smo priča naraščanju njihove moči. Večina ostalih, tudi aktualna oblast, si na žalost le zatiska oči in se noče sprijazniti z dejstvom da je moč desnega ekstremizma, nacionalsocializma in klerofašizma, (tudi medijska), vse večja.


Sedaj, ko praznujemo 60. obletnico Zveze veteranov Rusije ter glede na to, da smo lani praznovali častitljivo 70-to obletnico zmage nad fašizmom, z grozo ugotavljamo, da ga morda nikoli nismo zares premagali, temveč smo ga le ustavili ...  ga samo zamrznil za nekaj desetletij!  Trenutno je fašizem močnejši kot kadarkoli po koncu 2. sv. vojne. Prav zato je današnje srečanje tako zelo pomembno in posebna čast zame, da kot povabljena lahko sodelujem v aktivnem delu tega dogodka.


Vsaka gospodarska, politična in tudi begunska kriza prinaša s seboj dvig nestrpnosti. Po vsem svetu  so neonacistične in neofašistične skupine dvignile svoje glave in ponovno stegujejo svoje kremplje po naši krvavo priborjeni svobodi. Svetovni kapital jih pri tem podpira in odobrava v enaki meri kot v letih pred drugo svetovno vojno. Mnogi se počutimo kot da živimo sredi konca 30-tih let prejšnjega stoletja.External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več31.05.2016

 

Izjava/nagovor Društva gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS ob shodu za konopljo

 

 

Lep pozdrav vsem prisotnim v imenu društva Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS. V našem  društvu podpiramo uporabo konoplje in smo se tako zelo aktivirali v okviru širjenja sajenja industrijske konoplje, kot tudi v spremembo pravilnika o prodaji izdelkov iz konoplje. Ravno ta sprememba omogoča, da lahko sedaj tudi legalno prodajamo in tudi predvsem uživamo izdelke iz konoplje tako na področju hrane, kot konec koncev tudi v kozmetiki.

 

Ne bom povedala nič posebno novega, če bom poudarila, da nam je vsem jasno, da se nahajamo na robu prepada. Lahko se enostavno vržemo v prepad nerazčiščenih pojmovanj ter stigmatizacije uporabe konoplje v lastne, zdravstvene in osebne namen. Niso redki primeri nerazumevanja ukrepov in sankcij, ki so jih deležni nekateri posamezniki. In tu še posebno bode dejstvo, da posamezniki na območje celotne države niso enakovredno obravnavani ampak so dobesedno potisnjeni v milost in nemilost represivnih in ostalih državnih organov.

 

Čas ko je konoplja, ki nas kot človeštvo spremlja že tisočletja, stigmatizirana in je tako tudi zanikan njen velik pomen ter doprinos tako v prehrani, kot v zdravstvu ter medicini se mora zaključiti. Konopljo potrebujemo bolj kot kadar koli do sedaj. Tudi zaradi tega, ker smo kot človeštvo nahajamo na robu prepada, kot sem že povedala.
External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več

19.03.2016


Življenje je izšlo iz vode, ki je osnovni pogoj za njegovo ohranjanje. Je hrana, je zdravje, je narava, je energija. Voda ne nazadnje pomeni enakost in enakopravnost. Zaradi vsega naštetega je pravica do vode izvirna in osnovna človekova pravica, kot tudi pravica vseh vrst, ki živijo na tem planetu.

 

Viri in zaloge čiste pitne vode niso brezmejne. Zato moramo z njimi gospodariti trajnostno; zato moramo z vodami ravnati tako, da bodo čista in vsem dostopna naravna dobrina.

 

Slovenija je s pitno vodo bogata država, kar ne opravičuje nerazumnega razmetavanja z njo. Za prehranske namene je porabimo samo dvajsetino od vse načrpane, vso ostalo bi lahko nadomestili s padavinsko vodo. Vendar jo zakonodaja obravnava kot komunalni odpadek in ne kot naravni vir. Še več, vire pitne vode prepuščamo privatizaciji, ki se tako bogati z našim naravnim bogastvom. Tako v trenutni gospodarski in družbeni stiski izgubljamo milijone EUR vsako leto.

 

Vsi ljudje imamo izvorno pravico do enega od osnovnih življenjskih pogojev, to je do zadostne količine varne in fizično ter cenovno dostopne vode za osebno in domačo uporabo. Osnovne človekove pravice sta skupnost in država dolžni zagotavljati vsem svojim članom oziroma prebivalcem.

 

Zato v društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS in Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS podpiramo vpis pravice do vode v Ustavo RS in zahtevamo, da se odločanje o tem čim prej uvrsti na zasedanje Državnega zbora.

 

 

V Ljubljani: 19.03.2016

Društvo gibanje TRS

Lara Jankovič, predsednica                                      

 

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije – TRS

Violeta Tomić, predsednica

 09.03.2016

 

Pogovor z Matjažem Hanžkom v prilogi ONA

 

V prilogi ONA je bil objavljen pogovor s podpredsednikom Stranke TRS ter poslancem koalicije Združena levica Matjažem Hanžkom.

 

Sociologu, pesniku in poslancu Združene levice Matjažu Hanžku, nekoč predsedniku stranke TRS in varuhu človekovih pravic, se zdi strah pred milijoni priseljencev z Vzhoda, ki so že in še bodo prišli na evropska tla, povsem odveč.

 

Na zadnjih protestih v Ljubljani so podporniki priseljevanja beguncev večinoma nosili jugoslovanske zastave, tudi s peterokrako zvezdo, aktualne slovenske zastave pa ne. Je to primerno?

 

Nisem videl jugoslovanske zastave. V večini so bile rdeče, proletarske, pa tudi kakšna slovenska s Triglavom. Na takih demonstracijah je združevalna sama ideja odprtosti, ki jo predstavljajo različni ljudje različnih ideologij. Zato organizator ne more določati zastav. Kot ne na nasprotni strani, kjer je plapolalo kar nekaj zastav s starinskim mačkom.


External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več
26.01.2016

  

Tiskovna konferenca Koalicije za ohranitev javnega zdravstva

 

Načelnost in nivo socialne države ocenjujemo tudi po višini osnovnega javnega zdravstva ter njegovi dostopnosti. V Sloveniji, to lahko brez slabe vesti rečemo, je nivo osnovnega zdravstva in njegova dostopnost iz reforme v reformo vse manjša. Kapital steguje svoje zasebne kremplje tudi po področju javnega zdravstva. Od dodatnega zdravstvenega zavarovanja, pri kateremu vedno ostajamo pri praznih obljubah po odpravi, v bistvu pa navadni zavarovanci še vedno ostajamo brez možnosti, da bi lahko odločali o namembnosti našega denarja. Od zdravil, ki jih vsaka oblast po svoje premetava iz liste na listo in tako še bolj obremenjuje navadne državljanke in državljane. Do čakalnih vrst in kapitalskega odločanja o tem koliko operacij in preventivnih pregledov gre na strošek ZSSS in koliko morajo državljanke in državljani ponovno prispevati sami. Do vse večjih teženj po večji stopnji zasebništva v zdravstvu.


Tudi na zadnji seji Odbora za zdravstvo smo bili priča temu, kako se vse bolj zagovarja zasebništvo v zdravstvu in poudarja, kako je  zasebno zdravstvo uspešno. Ni problem biti uspešen, če sam ne rabiš veliko vlagati in lahko uporabljaš opremo, ki sploh ni tvoja po sistemu – dopoldan v javnem zdravstvu, popoldan v zasebnem zdravstvu za namene svoje zasebne prakse. Vse več se podeljuje koncesij kjer lahko nato izvajalci ponovno terjajo od nas, državljank in državljanov, dodatna plačila, pri čemer že tako in tak plačujemo tako od avtorskih in podjemnih pogodb, kot s prispevki pri plači ali pa samozaposleni s svojimi prispevki.


Vedno smo s strani oblasti deležni vizij in obljub o izboljšanju stanja, vedno znova in znova pa smo priča vse slabšemu stanju, vse težji dostopnosti do osnovnih zdravstvenih storitev, tako po regijskem pogledu kot po socialno statusnem pogledu. Vedno znova in znova smo priča vse večjemu omejevanju stopnje javnega zdravstva z vse večjem uvajanjem plačilnih storitev. Vedno znova in znova smo deležni odgovorov, da za zdravstvo ni denarja, ga pa je z vse zdravstvene lobije in zavarovalnice, ki kujejo svoj dobiček na naš račun.


Dovolj je le besed, kajti z njimi stanja, ki je skrajno kritično, ne bomo nikoli uspeli izboljšati. Potrebujemo konkretna dejanja, ki pa zahtevajo jasen upor zoper tiste, ki zagovarjajo vse manjšo transparentnost v zdravstvu ter vse večji vpliv kapitala. Ali uredite stanje, ali pa priznate, da ga niste zmožni, pa ga uredimo tisti, ki nas ni strah in se zavedamo, da kapitalska ideologija v javnem zdravstvu nima kaj za iskati.


Pridružujemo se tistim, ki se zavedajo, da brez zdravih državljank in državljanov na osnovi dostopnega in urejenega osnovnega javnega zdravstvenega sistema ni primerne in prave solidarne in vzajemne družbe ter prihodnosti.


Ljubljana, 26.01.2016

 

Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS

Lara Jankovič l.r., predsednica

 

 

 

 12.12.2015

  

Proč z ograjami

Izjava delegatske konference Med deželnega foruma stranke Evropske levice v regiji Alpe-Jadran

Udeleženci konference Med deželnega foruma stranke Evropske levice v regiji Alpe-Jadran ostro obsojamo postavljanje vsakršnih ograj na mejah med Avstrijo in Slovenijo ter med Slovenijo in Hrvaško. Takšni ukrepi kažejo na poraz evropskih politik na področju prostega gibanja ljudi pa tudi živali, ki so na slovensko-hrvaški meji neposredne krvave žrtve te ozkogledne politike.

Interes varnosti na naših mejah s tem dejanjem nima opravka, ravno nasprotno – ogroža ljudi, ki živijo neposredno ob meji, onemogoča delo zemljiških dvolastnikov, in uničuje pogoje za turizem ter obmejno sodelovanje.

Od naših vlad zahtevamo, da se ovire nemudoma umaknejo in se povrne zadeve v prvotno stanje. To, kar se dogaja zdaj na naših mejah, ni naša skupna Evropa, in za taka ravnanja nimate naših pooblastil niti političnega mandata.

Celovec, 13. 12. 2015Weg mit den Grenzzäunen


Erklärung der Delegiertenkonferenz des Interregionalen Forums der Parteien der europäischen Linken in der Region Alpen-Adria

Wir, die TeilnehmerInnen an der Konferenz des Interregionalen Forums der Parteien der europäischen Linken in der Region Alpen-Adria, verurteilen die Errichtung jeglicher Zäune an den Grenzen zwichen Österreich und Slowenien sowie zwischen Slowenien und Kroatien. Solche Maßnahmen sind ein Beleg für das Desaster der europäischen Politik auf dem Gebiet der Bewegungsfreiheit der Menschen, aber auch der Tiere, die an der slowenisch-kroatischen Grenze zu unmittelbaren blutigen Opfern dieser kurzsichtigen Politik werden.

Diese Grenzmaßnahmen haben mit keinerlei Sicherheitsbedürfnis zu tun – im Gegenteil: sie gefährden die unmittelbar an der Grenze lebenden Menschen, verunmöglichen die landwirtschaftliche Bewirtschaftung der grenzüberschreitenden Flächen, vernichten die Voraussetzungen für den Tourismus und die grenzüberschreitenden Kooperation.

Wir fordern von unseren Regierungen, die Zäune umgehend wieder zu entfernen und den vorherigen Status quo wiederherzustellen. Was heute an unseren Grenzen aufgeführt wird, hat mit unserem gemeinsamen Europa nichts zu tun, passiert ohne unsere Zustimmung und auch ohne politisches Mandat.

Klagenfurt, 13. 12. 2015

 

 

 

 

 

VIA  LE RECINZIONI

Appello della Conferenza di delegati del Forum Interregionale dei

Partiti della Sinistra Europea nella regione Alpe Adria

 

I partecipanti al forum interregionale Alpe-Adria condannano fermamente il posizionamento di qualsiasi tipo di recinzione tra Austria e Slovenia e tra Slovenia e Croazia, simili soluzioni sono la dimostrazione pratica della sconfitta delle politiche europee di libera circolazione delle persone ed anche degli animali, che sono le prime vittime dirette di tali politiche miopi. La sicurezza dei nostri confini non può essere garantita in questo modo – al contrario – così si minaccia la sicurezza delle persone che vivono ed operano a ridosso del confine, si impedisce il lavoro a coloro i quali possiedono e lavorano terreni agricoli confinanti e si distruggono le condizioni poste a fatica per lo sviluppo del turismo e la cooperazione transfrontaliera.

 

Pretendiamo dai nostri governi l’immediata rimozione delle barriere di filo spianto ed il ripristino delle condizioni precedenti. Quanto sta accadendo sui nostri confini non può non è la nostra Europa comune e per tale condotta non avete la nostra delega né alcun nostro mandato politico.

  

15.10.2015

 

Podpora protivladnim protestom v Črni gori

 

PISMO PODPORE PROTIVLADNIM PROTESTOM V ČRNI GORI

 

Drage Črnogorke, dragi Črnogorci!

 

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj TRS, ki deluje v koaliciji Združena levica, že od vsega začetka spremlja vaše protivladne proteste. Podpiramo vaš boj proti nedemokratični vladavini Demokratske partije socialista, ki si je podredila vso oblast.

 

Izražamo vam vso svojo podporo pri uporih, katerih cilj je vzpostavitev demokratičnega dialoga, podpiramo upor izkoriščanega delavskega ljudstva proti enoumju.

 

Naj bo uspeh protestov vaša priložnost za razvoj demokracije v pravi smeri!

 

Ljubljana, 15.10.2015

 

 

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije – TRS

 

Društvo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS

Predaja naše vlade pohlepu kapitala nam še bolj potrjuje vojno, v kateri se nahajamo in kjer je orožje zamenjala moč kapitala. Vlada, ki ji ni uspelo ne pripraviti, kaj še izvesti razvojni koncept in zagotavljati nova delovna mesta, raje razprodaja finančnim skladom kot pa ohranja in  tako vedno znova dokazuje svojo hlapčevsko uslužnost .


Z ekspresno hitrostjo, mimo svojih obljub po drugačnosti in boju proti nepremišljeni privatizaciji, izvaja načrt, ki ji je bil ukazan. Načrt kako si lahko neoliberalni kapital prilasti vse, kar si zaželi. V tujini v imenu Slovenije pohlevno obljubljajo razprodajo državnega premoženja, svojemu narodu pa nočejo povedati kdo in pred kom so te obljube in zaveze sploh dali. In ZAKAJ? Kaj nam bo sploh še ostalo? Kje je zdaj Slovensko in Slovenstvo??


Zato vas premier Miro Cerar ponovno pozivamo, da nam poveste zakaj vam tujina pomeni več kot obubožani delavci, ki nedolžni plačujemo za grehe drugih?  Ponovno vas sprašujemo zakaj tujini ne poveste, da kar so jim obljubljali drugi, vi ne boste storili. Očitno vam  je vseeno za našo javno infrastrukturo in navkljub argumentom, ki branijo javno infrastrukturo, raje poslušate neumnosti finančnega kapitala in tako kradete državo in jo delate še bolj siromašno. V floskulah kako je država slab lastnik raje naša podjetja tiščite tujim državam in finančnim skladom s tem, da kupec postavlja pogoje!!  Namesto, da bi pogoje postavljal prodajalec, ki naj bodo vsekakor v korist delavca in države in obenem zelo dobro preučili kakšnemu kupcu se prodaja državno premoženje! Predvsem ali je takšen kupec sploh finančno stabilen?


External link opens in new tab or windowpreberi večpreberi več


 Ob svetovnem dnevu okolja – 5. juniju
TRS – Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj
Obremenjevanje okolja v Zasavju

Izjava za javnost

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj - TRS odločno nasprotuje težnjam po nadaljevanju obremenjevanja okolja v Zasavju ter se aktivno zavzema za začetek ukrepov sanacije nastale okoljske škode in odpiranje novih delovnih mest.

Zasavje je zaradi tradicije rudarjenja in industrije, ki je kot energent uporabljala tam naudarjeni rjavi premog z veliko vsebnostjo žvepla in težkih kovin, že dolgo podvrženo velikim okoljskim pritiskom. K temu so pripomogli tudi okoljsko neustrezni tehnološki procesi v zasavskih tovarnah (npr., TE Trbovlje, Cementarna, ...), predvsem z izpusti prahu in prašnih delcev kot nosilcev težkih kovin v okolje.
Geografske značilnosti ozkih, ne dovolj prevetrenih dolin, in vremenske posebnosti, predvsem pogoste zimske inverzije ob povečanem prometu še dodatno prispevajo k prekomernemu onesnaževanju.

Kakršno koli dodatno obremenjevanje okolja v Zasavju ali uporaba energentov, kot je petrolkoks, ki ob izgorevanju sproščajo dokazano rakotvorne in mutagene snovi, kot je benzen, ali tako imenovana alternativna goriva, kjer je bilo v primeru Lafarge -Zasavje, podjetju dovoljeno (dovoljenje za sežiganje odpadkov iz držav EU in tretjih držav) 16 » goriv«, od tega 9 označenih z zvezdico kot nevarnih, je zaradi dokazane preobremenjenosti in prekoračene samočistilne sposobnosti narave in njenega dolgoletnega zlorabljanja, nedopustno in skrajno nevarno za naravo in za ljudi. Na to opozarjajo tudi raziskave kot so : Onesnaženost okolja in naravni viri kot dejavniki razvoja v Zasavski regiji (ERICO Velenje) in Elaborat Zdravje za Zasavje (Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana) ……..ter mnenja eminentnih strokovnjakov in zdravnikov (dr. Dušan Plut, dr. Franc Batič, dr. Rudi Zupan . V TRS smo prepričani, da je zasavsko okolje zaradi dolgoletnih okoljskih zlorab tako obremenjeno, da je načrtna, strokovno vodena revitalizacija nujna. Zaradi dolgotrajnosti naravnih procesov, na primer, razgradnje težkih kovin v tleh, ki lahko pri nekaterih poteka več stoletij, je potrebno z revitalizacijo pričeti nemudoma. Pomemben razlog za takojšnji začetek izvajanja sanacijskih ukrepov.


Izjava Združene levice glede predloga Združene levice o ureditvi proizvodnje, predelave in uporabe konoplje v industrijske, medicinske in rekreativne namene.

 

Danes smo v Združeni levici predstavili prvi korak, s katerim bomo uredili proizvodnjo, predelav in uporabo konoplje v industrijske, medicinske in rekreativne namene.

 

Ureditev področja industrijske konoplje je prvi izmed treh korakov za katere smo se odločili v Združeni levici. Drugi korak bo legalizacija konoplje v medicinske namene, o katerih je bilo v zadnjih letih veliko govora, a nobene rešitve.


External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več

 Dr. Dušan Plut: Okoljska neodgovornost svetovne trgovine

 

Hitra rast svetovne trgovine povzroča globalne, regionalne in lokalne gospodarske, finančne, okoljske in socialne posledice. Gospodarsko, zaposlitveno in finančno izjemno pomembno področje zunanje trgovine držav je tako upravičeno postalo od  ključnih globalnih bojišč dveh osnovnih konceptov ureditve sveta do srede 21. stoletja: »svobodne«, proste svetovne trgovine in pravične ter sonaravne svetovne trgovine.

 

Sedanji model svetovne trgovine je empirični primer ortodoksne svobode trga brez socialnih in okoljskih uzd. Svetovna trgovinska organizacija (WTO), ustanovljena leta 1994 (vanjo je vključenih okoli 160 držav), je bila namreč zasnovana s ključnim ciljem globalnega širjenja trgovine, njen temeljni mehanizem pa je odprava ali zmanjševanje carinskih in drugih ovir ter odprava subvencij izvozni industriji.External link opens in new tab or windowPreberi večPreberi več


 

 

 

12.02.2015


PROTI TAJNIM SPORAZUMOM CETA, TTIP in TISA

V društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS nasprotujemo trgovinskim sporazumom, saj vsebujejo kopico spornih področij in določb glede katerih kot civilna družba navkljub javnim pozivom vladi RS


 

 


26.02.2015


Ob 23. obletnici i izvedbi postopka izbrisa smo v Združeni levici pripravili izjavo
Združene levice ob 23. obletnici izbrisa
Stranka TRS