Najnovejše izjave in odzivi

18.08.2016

SPOROČILO JAVNOSTI V ZVEZI Z ZAKLJUČKOM DISCIPLINSKEGA POSTOPKA ZOPER

DRŽAVNEGA PRAVOBRANILCA LUCIJANA BEMBIČA

Mediji so včeraj objavili,  da so Lucijanu Bembiču, ki je zamudil z vložitvijo tožbe v zadevi Tovarna sladkorja Ormož, zaradi česar mora naša država vrniti EU 8,7 milijona evrov pomoči,  za leto dni znižali plačo za 20 odstotkov in da ostaja državni pravobranilec.

 

Disciplinska komisija na državnem pravobranilstvu je s tem nesorazmernim dejanjem le potrdila dejstvo, da obstaja v naši državi skupina nedotakljivih oseb, funkcionarjev, plačanih iz davkov državljanov, ki jim je dopuščeno, da (skoraj) nekaznovano vedno znova oškodujejo skupno, torej državno, premoženje v večmilijonskih zneskih. In da sistem notranjega nadzora za preprečevanje oškodovanja javnih financ v državnih organih ne deluje.

 

Praksa dopuščanja, na primer nezakonitega prekupčevanja z orožjem in ropanja državnih podjetij, se je tako razrasla še v tiste državne organe, ki jim je osnovna naloga ščititi državno premoženje. Vse vlade doslej so tovrsten kriminal dopuščale. Tudi trenutna koalicija, domnevno zasnovana na etičnih načelih, ne zmore volje, da bi uničevanje skupnega, torej državnega, premoženja preprečila, ustavila ter zgledno kaznovala. S tem bi izkazala sposobnost uveljaviti ustavno kategorijo enakosti pred zakonom.

 

V Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS smo edini v državi (kazenska ovadba v primeru TEŠ6) zaznali utemeljene sume kaznivih dejanj oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela in ukrepali, kot nam zakon nalaga. Ničelna stopnja tolerance do kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva je v vrhu prednostnih ciljev TRS. V pripravi imamo še nekaj naznanitev uradnih oseb iz istih razlogov, predvsem na področjih prostora, okolja, infrastrukture in varovanja zdravja.

 

Ovadba zoper Lucijana Bembiča je zaradi varovanja nepristranskosti dodeljena Okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru. Obvestilo je dosegljivo na sledeči povezavi.

 03.07.2016

ODZIV NA IZJAVO PREDSEDNIKA VLADE O SITUACIJI V LUKI KOPER

V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Tako piše v Ustavi Republike Slovenije, kar zagotovo ve tudi prvi med ministri, predsednik vlade Miro Cerar. Z volitvami to ljudstvo preko parlamenta zaupa upravljanje države vladi. Kaj torej pomeni, ko premier izjavi, da ne bo dovolil, da bi delavci, torej ljudstvo, vodili državo? Ali je premierju oblast stopila v glavo in meni, da je z izvolitvijo v parlament in imenovanjem za predsednika vlade prejel neomejeno oblast? Ali premier meni, da je nad Ustavo? Nad zakoni, ki delavcem omogočajo soupravljanje podjetij?

 

V Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS smo zgroženi nad tem, kako se premier in njegovi ministri obnašajo do tistih, v imenu katerih upravljajo z državo. Zgroženi smo, da si ustavni pravnik njegovega kova in ugleda dovoli ljudstvu odreči pravico do sodelovanja pri upravljanju države in državnega podjetja! V čigavem imenu torej Miro Cerar vlada tej državi? Kdo je njegov gospodar? Če bi ugibali, bi lahko rekli, da sedanji premier posluša ukaze iz tujine. Poteze vlade, SDH in njegovega šefa, ki ga je Miro Cerar do odstopa neomajno podpiral in mu zaupal, kažejo na to, da je, podobno kot pri Mercatorju, Letališču Brnik, Adria tehnika in še kje, interes možnih tujih kupcev pomembnejši  od interesa državljanov Slovenije.


Ko so naši predniki pred sedemdesetimi leti domovino z orožjem ubranili pred okupatorjem, tega gotovo niso storili zato, da bi jo neki uradniki slabo stoletje kasneje tem istim tujcem prodali.


V Stranki TRS podpiramo delavce Luke Koper v njihovih prizadevanjih, da ohranijo podjetje in odstranijo tiste, ki mu s svojimi odločitvami škodijo. Od premiera Mira Cerarja pa pričakujemo, da se bo ljudstvu in delavcem Luke Koper za svoje nedostojne besede opravičil, v nadaljevanju pa se pogovoril z delavci v Luki Koper. Ter v bodoče spoštoval tiste, ki so ga izvolili. Ljudi namreč.

 

V bistvu pa, ker dvomi v vladavino ljudstva, predlagamo, da odstopi z mesta predsednika vlade in ga prepusti nekomu, ki verjame, da smo državljani Slovenije sposobni sami upravljati svoja podjetja in svojo državo.
Aktualno


18.08.2016V javnost smo posredovali sporočilo javnosti v zvezi z zaključkom disciplinskega postopka zoper ržavnega pravobranilca Lucijana Bembiča.


Sporočilo je dosegljivo na sledeči povezavi.

07.07.2016
Vabimo vas na spominsko slovesnost ob 140 letnici rojstva škofa Ivana Jožefa Tomažiča, ki bo v


soboto 30.06.2016 ob 08.45 uri 


Pred tem bo v Mariborski stolnici tudi spominska maša.


Predviden program:


- moška komorna skupina KUD Lojze Avžner Zgornja Ložnica,

- dramski igralec Peter Boštjančič,

- zgodovinar dr. Anton Ožinger,

- poslanec v državnem zboru Matjaž Hanžek,

- teolog Ignac Navernik,

- novinar Branko Gerlič in drugi.
04.07.2016
V organizaciji Ekologov brez meja je 1.7. potekala okrogla miza o krožnem gospodarstvu "To ni samo reciklaža" na katerem je sodeloval tudi nekdanji evropski komisar dr. Janez Potočnik.

 

Izredno sporočilno predavanje in prezentacija je dosegljiva na naslednji povezavi. Temeljno sporočilo ki ga je izpostavil dr. Potočnik je, da je za preživetje civilizacije in planeta neizogibna sprememba gospodarskega modela.

 

V razpravi smo kot Gibanje TRS opozorili, da lahko v Sloveniji z višjo energetsko učinkovitostjo, višjo prehransko samooskrbnostjo in izrabo padavinske vode v neprehranske namene, ustvarimo razpoložljive finančne učinke v višini 7% BDP ali 2,7 milijarde EUR letno. Kar bi bila čvrsta osnova za spreminjanje gospodarskega modela v smeri ekosocializma.  


 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.


Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.

 


Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva