Najnovejše izjave, objave in odzivi

25.02.2017

Konvencija Stranke za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj TRS je v soboto, 25. 2. 2017 izvedla delovno konvencijo.


Člani smo na njej obravnavali dosedanje procese v smeri združevanja TRS in Iniciative za demokratični socializem (IDS) v enotno stranko, dosedanje delo skupnih delovnih skupin ter osnutke dokumentov, potrebnih za združitev v skupno stranko.


Konvencija je potekala v konstruktivnem duhu, osredotočena na bistvena vprašanja skorajšnje združitve.


Člani smo z veliko večino podprli ustanavljanje skupne stranke ter se strinjali, da se procesi, potrebni za združitev nadaljujejo. Obravnavali smo predloge statuta, programa in spojitvenega sporazuma ter se strinjali, da se delo ob kar najširšem sodelovanju članstva nadaljuje v začrtani smeri.


Člani smo se zavezali k ustanovitvi močne skupne stranke, ki bo odprta za vse podobno misleče posameznike, stranke in gibanja, ki bodo zagovarjale ekosocialistični program, se borili za blaginjo vseh državljanov Slovenije v iskreni želji, da bodo vsi državljani (delavci,kmetje,prosvetni in kulturni delavci...) lahko živeli od svojega dela, ter da bodo sodelovali pri ustvarjanju pravične in vključujoče, na spoštovanju ljudi, živali in okolja utemeljene družbe.13.02.2017

Pismo Žige Pavšiča, vodje aktivistov in člana IO Stranke TRS

Če sem se v zadnjih letih aktivnega dela v politiki česa naučil, je to dejstvo, da imajo vse stranke, gibanja, projekti in celo ideologije svoje vzpone in padce. Joj, koliko črnila je bilo prelitega v zadnjih dnevih, kaj dnevih, tednih, na račun Združene levice. V ponedeljek, če gre verjeti časopisom, imamo trenja, v torek se kregamo, v sredo smo že razpadli, čez dva, tri mesece se bo začelo govoriti o novih začetkih, pa vzponih in združevanjih, skratka nikoli končan cikel kričečih naslovov.


Vsi pišejo o tem, vsakdo ima svojo teorijo kaj je bilo, kaj šele bo in kaj bi moralo biti. Toda ti komentatorji imajo skupnega pravzaprav le to, da nihče ni v celoti zraven, da bi lahko videl celotno sliko, rezultat je potem cunami delnih informacij, ki, nepopolne kot so, rojevajo nove nepopolne teorije in zmešnjavo še poglabljajo. Interesantno, še najbolj realen pogled na vse skupaj imajo pravzaprav tisti, ki jih ZL še najmanj zanima.


Včeraj mi je partnerka, ki ji je slovenska politika bolj tuja kot meni politika njene države rekla nekaj, kar mi je dalo misliti. Namreč, kako nenavadno je, da so se zmožni med seboj prepirati ravno ljudje, ki jim srce tako očitno bije za isto stvar. Res je nenavadno.


Ali pa tudi ne. Že od vsega začetka je bilo jasno, da ima ZL, koalicija z vsemi svojimi partnerji, edina z mislijo na realno družbeno alternativo, na nek način zgodovinsko odgovornost ne samo do svojih volilcev, ampak do vseh državljanov in državljank, do vse družbe. To ni lahka odgovornost. Eno je nakladat o politični sredini in vzdrževati status quo, kot to počno vse ostale politične stranke pri nas, drugo pa orati politično ledino in v DZ ali na ulici načenjati vprašanja, ki so še nedolgo nazaj veljala za bogokletna.


TRS in IDS se torej združujeta pod isto streho, prav, toda kako točno naj bi to pomenilo razpad ZL, pa zaton politične levice v Sloveniji, pa smrtna obsodba za civilno družbo pri nas in kaj jaz vem kaj še, mi enostavno ni jasno. Ali naj bi to sedaj pomenilo, da bodo revni otroci z danes na jutri spet izgubili svoj subvencionirani obrok v šoli? Da nihče nima več pravice do pitne vode? Da lahko zdaj Slovenija mirno napove vojno Rusiji? Nič od tega, jasno. ZL je naslavljala teme in dosegla zmage o katerih smo lahko še ne tako dolgo nazaj zgolj sanjali, nobenega razloga ni, da se bo to zdaj kar naenkrat nehalo.

Aktualno

06.03.2017


PROBLEM REVŠČINE V SLOVENIJI, NJEGOVA MOREBITNA PROTIUSTAVNOST IN MOŽNE REŠITVE, TUDI V LUČI UVEDBE UTD-jaZavod Krog v sodelovanju z ostalimi, tudi Društvom Gibanje TRS pripravlja posvet z naslovom Problem revščine v Sloveniji, njegova morebitna protiustavnost in možne rešitve, tudi v luči uvedbe UTD-ja.


Posvet bo potekal v torek 21.03.2017 od 12.30 ure dalje v prostorih Hiše EU na Dunajski 20 v Ljubljani.


S svojimi prispevki in v pogovoru bodo sodelovali:


Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste Polje,


dr. Igor Pribac, izredni profesor za socialno filozofijo in filozofijo zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani,


dr. Valerija Korošec, sociologinja in zagovornica uvedbe UTD,


prof.dr. Jože Mencinger, pretekli minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade RS, nekdanji rektor ljubljanske univerze,


dr. Andraž Teršek, ustavnik in pravni filozof, zaposlen na Pedagoški fakulteti v Ljubljani,


ga. Violeta Tomič, poslanka v Državnem zboru in predsednica stranke TRS v okviru koalicije Združena levica  

28.02.2017


V POGOVORU MATJAŽ HANŽEK - PRILOGA ONA


V tedenski prilogi časnika Dela ONA je objavljen pogovor z Matjažem Hanžkom.

 
28.02.2017


EVROPSKA DRŽAVLJANSKA POBUDA ZA PREPOVED GLISOFATA


Pridružujemo se pozivu k podpisu evropske državljanske pobude za prepoved glifosata in zaščito ljudi in okolja pred strupenimi pesticidi!


Oddajte svoj glas za podporo prepovedi glifosata, ki ga prodajajo kot Roundup in Boom efekt.
Zbiramo podpise za evropsko državljansko pobudo, ki mora v enem letu od registracije pobude ( do 8 februarja 2018 ) zbrati en milijon podpisov v vsaj sedmih državah članica EU.


Kvorum za Slovenijo je 6.000 zbranih podpisov.


Pokažimo svoj odgovoren odnos do okolja in našega zdravja ter se zavzemimo za prepoved tega izjemno toksičnega pesticida. Svetovna zdravstvena organizacija ugotovila, da je glifosat verjetno rakotvoren za ljudi. Povezujejo ga s povzročanjem avtizma, Alzheimerjeve bolesni in dementnosti.

Dokazan je njegov uničujoč vpliv na biotsko raznovrstnost.


Svoj podpis podpore lahko oddate tu:


 


 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.

Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.


 


Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva