Najnovejše izjave in odzivi

01.10.2016

OB PETI OBLETNICI TRSa


Drage »TRSke«, dragi »TRSi«,

 

Drage tovarišice in dragi tovariši v društvu Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije - TRS in Stranki za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS!

 

Pred petimi leti so nas imeli za čudne vizionarje, ki smo prvi spregovorili o trajnostnem razvoju in pomenu skrbnega ravnanja z našim planetom. Pa vendar smo uspeli zaplesati po političnem parketu in s tem dobili možnost, da našo idejo razvijamo naprej. V civilni sferi je to uspelo  Gibanju TRS z izdajo knjig: Kam plujemo ter Ekosocializem ali barbarstvo ter z akcijami, kjer smo sodelovali z ostalimi istomislečimi kolegicami ter kolegi iz drugih društev in organizacij; tako v okviru Plana B, kot tudi v okviru plaforme Sloga ter na drugih področjih.


V letu 2014 smo bili kot stranka, v skladu z našo odločitvijo na konvenciji marca leta 2013 v Mariboru, kjer smo prvič spregovorili o ekosocializmu, vodeči soavtorji koalicije Združena levica. S ponosom lahko ponovno ugotovimo, da nam je uspelo v okviru koalicije prebuditi pogum socialno čutečih volivcev, ki so v aktivnostih za pravičnejši družbeni ustroj ter ekosocializmu in trajnostnemu razvoju prepoznali skupne ideje o boljši in pravičnejši prihodnosti, saj smo kot koalicija Združena levica postali skoraj četrta najmočnejša parlamentarna stranka s šestimi poslanci.


V okviru poslanske skupine koalicija Združena levica naše programske in volilne zaveze tako neposredno udejanjamo v hramu demokracije in z zakonitimi sredstvi vplivamo na izvršilno vejo oblasti, četudi nam to marsikdo v parlamentu z glasovalnimi in ideološkimi stroji preprečuje. Neposredno sodelujemo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope ter v poslanski skupini Evropske levice. In še več ko to! Oktobra bi naj bilo na srečanju Evropske levice v Budimpešti članstvo Stranke TRS v tej evropski povezavi tudi dokončno potrjeno.


Ko se nas je na ustanovitvenem zborovanju TRSa 1. oktobra  2011 zbralo skoraj 500 tovarišic in tovarišev, si nismo mogli predstavljati, da bomo čez pet let lahko pod naše delo in aktivnosti potegnili tako bogato črto. Zato vsem še enkrat hvala za ves vaš doprinos in s tem skupni uspeh. Neprestano stremimo k temu da skrbimo za uresničevanje naih ciljev in smo aktivni na vseh področjih, kjer lahko dosežemo, da postavimo človeka pred kapital.Preberi večPreberi več 29.09.2016

GOVOR VIOLETE TOMIĆ NA 60. LETNICI ZVEZE VETERANOV RUSIJE


Tovarišice in tovariši,


najprej bi se rada zahvalila organizatorjem za povabilo in pozdravila vse prisotne, ki se zavedamo problema neofašizma, ki tudi pri nas v Sloveniji sloni na potvarjanju zgodovine ter sovražnem govoru. Predvsem zaradi nesankcioniranja le tega smo priča naraščanju njihove moči. Večina ostalih, tudi aktualna oblast, si na žalost le zatiska oči in se noče sprijazniti z dejstvom da je moč desnega ekstremizma, nacionalsocializma in klerofašizma, (tudi medijska), vse večja.


Sedaj, ko praznujemo 60. obletnico Zveze veteranov Rusije ter glede na to, da smo lani praznovali častitljivo 70-to obletnico zmage nad fašizmom, z grozo ugotavljamo, da ga morda nikoli nismo zares premagali, temveč smo ga le ustavili ...  ga samo zamrznil za nekaj desetletij!  Trenutno je fašizem močnejši kot kadarkoli po koncu 2. sv. vojne. Prav zato je današnje srečanje tako zelo pomembno in posebna čast zame, da kot povabljena lahko sodelujem v aktivnem delu tega dogodka.


Vsaka gospodarska, politična in tudi begunska kriza prinaša s seboj dvig nestrpnosti. Po vsem svetu  so neonacistične in neofašistične skupine dvignile svoje glave in ponovno stegujejo svoje kremplje po naši krvavo priborjeni svobodi. Svetovni kapital jih pri tem podpira in odobrava v enaki meri kot v letih pred drugo svetovno vojno. Mnogi se počutimo kot da živimo sredi konca 30-tih let prejšnjega stoletja.


Preberi večPreberi več
Aktualno

17.10.2016Tokratna čajanka z Manco Košir, ki bo v prostorih Konzorcija Mladinske knjig v Ljubljeni v torek 8. novembra ob 18.00 uri je namenjena drevesom. O tem kaj čutijo in kako se sporazumevajo. Vabljeni.
 


17.10.2016Pretekli vikend so naši tovariši iz Syirze imeli kongres svoje stranke. Uvodni govor je imel predsednik stranke in predsednik vlade Alexis Tsipras.

Povzetek njegovega govora je dosegljiv na sledeči povezavi.

 


15.10.2016
Na zadnjem zasedanju Evropske levice pred njenim kongresom decembra v Berlinu je bilo potrjeno članstvo Stranke TRS v Evropski levici, ter začetek priprav za polnopravno članstvo in podpis pogodbe v okviru kongresa v Berlinu.16.09.2016
V Žuničih je goste na mednarodni konferenci o ohranjanju narave - SAVE nagovorila predsednica Stranke TRS ter poslanka v Državnem zboru RS in podpredsednica Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Violeta Tomič (sicer Belokranjka), ki se je kasneje pridružila tudi pri ogledu projektov in dobrih praks na terenu.

Mednarodna fundacija in evropska mreža za ohranjanje živalskih pasem in rastlinskih vrst v kmetijstvu - SAVE (Safeguard for Agricultural Varieties in Europe) s sedežem v St. Gallen-u v Švici se je namreč odločila, da letošnjo skupščino in mednarodni strokovni posvet izvede v Sloveniji. Temu je pripomoglo predvsem angažiranje dolgoletnega člana upravnega odbora SAVE dr. Draga Kompana iz Univerze v Ljubljani, ki je predlagal, da se dogodek odvije v Krajinskem parku Kolpa ob soorganizaciji Javnega zavoda KP Kolpa.

Strokovni del konference je bil vsebinsko zelo bogat in s primernim poudarkom na delu slovenskih partnerjev. Večinoma tuji gostje pa so bili še posebno navdušeni nad videnim na terenu. Naravo, kulturo, domače obrti, projekte, predvsem pa ljudi Krajinskega parka Kolpa so spoznali na ogledu Marindolskih steljnikov, Vrhovskih vrač, marindolske lipe in novega kolekcijskega visokodebelnega sadovnjaka Kalce.


 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.


Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.

 


Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva