Najnovejše izjave, objave in odzivi

25.06.2017


Govor na obeležju poboje družine pred koncem druge svetovne vojne na Peršmanu.
Tovarišice in tovariši, prijatelji in somišljeniki, spoštovani koroški domoljubi!


Neizmerno vesela in ponosna sem, da sem danes tukaj z vami. Tu, pri Peršmanu, kjer se je samo nekaj dni pred koncem 2. svetovne vojne zgodil nepojmljiv zločin. Prav tukaj, na Koroškem, se je izkristalizirala moja levičarska in antifašistična upornost, ki me je kot igralko spremenila v poslanko DZ.


Ravno trpljenje koroških Slovencev me je prepričalo, kako pomembno je ohranjati vrednote partizanskega boja in nikoli popustiti tistim, ki danes želijo potvarjati zgodovinska dejstva in blatiti žrtve za svobodo.


Leta 2008 sem v Celovcu sodelovala pri gledališki predstavi »Partizan«. V rokah sem držala okrvavljene dokumente, s solzami namočena pisma mučenih, ki so pisali domačim iz zaporov pred eksekucijo. Sama sem med drugim igrala Ano Sadovnik, ki so ji SS-ovski rafali v naročju pokosili enoletnega bratca.


Dnevi, ki sem jih preživela med prijaznimi domačini v teh krajih so me za zmeraj zaznamovali.


Do takrat nisem vedela, da je bil protifašistični upor na Koroškem najpomembnejši boj proti nacionalsocialističnemu režimu znotraj meja tretjega rajha, odporniške akcije pa so neločljivo povezane s slovenskim koroškim prebivalstvom. Nacionalsocialistična politika nasproti koroškim Slovencem je bila politika zatiranja, preganjanja, deportiranja, razlaščanja in postopne prepovedi slovenskega jezika v javnem življenju. Kljub temu ste stali inu obstali, zato uživate moje globoko spoštovanje.


Ponosna sem, da je bil 1. koroški bataljon ustanovljen ravno v mojih krajih, v Beli krajini, v vasi Tribuče, kjer smo leta 2015 zamenjali dotrajano spominsko ploščo in z dvojezičnim programom počastili ta spomin.26.04.2017

Koroškemu deželnemu glavarju, dr. Petru Kaiserju,

Predsedniku Republike Avstrije, dr. Alexandru Van der Bellenu!

 

Pozivamo Vaju, da izpolnita svojo politično dolžnost in izkoristita možnosti, ki jih imata, da prepovesta spominsko slovesnost hrvaške »Pliberške častne čete« (Počasni blaiburški vod), napovedano za 14. maja 2017 v Libučah (Loibach) pri Pliberku (Bleiburg).


Na tej prireditvi se slavi tradicija fašistične NDH, večina prisotnih pa nosi na Hrvaškem prepovedane simbole ustaškega gibanja, ki je med drugo svetovno vojno kolaboriralo z nacističnim režimom. Na ta način upravičujejo množične poboje Judov,  Romov in Sintov, Srbov ter bork in borcev protinacističnega odporniškega gibanja.


Prireditev »Pliberške častne čete« ni le mednarodno srečanje ustaških veteranov, njihove ideologije in politične dediščine, temveč je tudi mesto srečanja mladih neonacistov, četudi vsi udeleženci niso neonacisti. Po oceni Dokumentarnega arhiva avstrijskega odpora je organizator »Pliberška častna četa« skrajno desničarsko združenje z močno poudarjenimi  revizionističnimi težnjami po spreminjanju zgodovine. Srečanje v spomin na fašistično NDH je že postalo največje neonacistično srečanje v Evropi.


Glede na to, da na spominski slovesnosti skrajno desničarskega združenja praktično ni mogoče ločevati med  zavestno neonacističnimi in fašističnimi akterji ter ostalimi udeleženci, je prepoved prireditve edina možnost. To zahteva tudi Avstrijska državna pogodba iz leta  1955, ki vsebuje prepoved vsakršnega nacionalsocialističnega delovanja. Spričo porasta neonacističnega, skrajno desničarskega in ksenofobnega nasilja je prepoved pomembna tudi z vidika oblikovanja prihodnje podobe Evrope.


Zato predsednika Republike Avstrije, dr. Alexandra Van der Bellena, predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja, in predsednico Republike Hrvaške, Kolindo Grabar-Kitarović, opozarjamo, da bi morale avstrijske oblasti v tem primeru izpolniti svoje ustavne obveze.


Podpisani:


Iniciativa za demokratični socializem, Ljubljana

Luka Mesec l.r., koordinator

 

Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije – TRS, Ljubljana

Violeta Tomić l.r., predsednica

 

Zveza združenj borcev za vrednote NOB, Ljubljana

Tit Turnšek, predsednik


Aktualno

26.06.2017


Iz govora Violete Tomić na spojitvenem kongresu.

26.06.2017


Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter Iniciativa za demokratični socializem sta ste združili v enotno stranko LEVICA.


Koordinator nove stranke je Luka Mesec, njegova namestnica je Violeta Tomić.


04.04.2017


Tokratni pogovor v okviru kampanje za dvig minimalne plače organiziramo v


Trbovljah, 07.04.2017 ob 19.30 uri v prostorih Mladinskega centra Trbovlje.


Sodelujejo Zdenka Deželak, Mako Funkl in Luka Mesec.


Vabljeni.


04.04.2017

 

3. MEDITERANSKA KONFERENCA EVROPSKE LEVICE

 

Udeležili smo se 3. Mediteranske konference Evropske levice, ki je bila organizirana v Malagi. Glavne teme so poleg situacije glede migracij tudi stanje v Palestini in klimatske razmere na severnem delu Afrike.


06.03.2017


PROBLEM REVŠČINE V SLOVENIJI, NJEGOVA MOREBITNA PROTIUSTAVNOST IN MOŽNE REŠITVE, TUDI V LUČI UVEDBE UTD-ja


Zavod Krog v sodelovanju z ostalimi, tudi Društvom Gibanje TRS pripravlja posvet z naslovom Problem revščine v Sloveniji, njegova morebitna protiustavnost in možne rešitve, tudi v luči uvedbe UTD-ja.


Posvet bo potekal v torek 21.03.2017 od 12.30 ure dalje v prostorih Hiše EU na Dunajski 20 v Ljubljani.


S svojimi prispevki in v pogovoru bodo sodelovali:


Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste Polje,


dr. Igor Pribac, izredni profesor za socialno filozofijo in filozofijo zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani,


dr. Valerija Korošec, sociologinja in zagovornica uvedbe UTD,


prof.dr. Jože Mencinger, pretekli minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade RS, nekdanji rektor ljubljanske univerze,


dr. Andraž Teršek, ustavnik in pravni filozof, zaposlen na Pedagoški fakulteti v Ljubljani,


ga. Violeta Tomič, poslanka v Državnem zboru in predsednica stranke TRS v okviru koalicije Združena levica.  

 
Arhiv objav je dosegljiv na linku ARHIV na vrhu te internetne strani.

Starejše objave pred letom 2014 so dosegljive na linku .
 

Dogodki in vabila

Za dodatne informacije glede koncerta smo dosegljivi na elektronskem naslovu pisarna@gibanje-trs.si.


 Socialna omrežja TRS

Izjava tedna / preblisk dneva